Waarom zijn lijmvlekken zo hardnekkig?
Lijmvlekken op kleding kunnen bijzonder vervelend zijn. Of je nu aan een knutselproject werkte, per ongeluk op een tube secondelijm kneep, of kinderen hebt die iets te enthousiast met lijm aan de slag gingen: de vlekken lijken vaak blijvend. Dit komt doordat lijm snel op textile uithardt en zich met de vezels van de stof vermengt. Hierdoor is het verwijderen ervan lastiger dan andere vlekken zoals modder of voedsel.
Wat moet je zeker niet doen bij een lijmvlek?
Bij het aantreffen van een lijmvlek is het belangrijk om niet zomaar te reageren. Veel mensen maken de fout om de lijm direct met warm water te behandelen of er hard aan te wrijven. Warm water kan de lijm dieper in de stof drukken. Hard schrobben kan de stof beschadigen, zeker bij delicate materialen zoals wol of zijde. Vermijd ook chemische oplosmiddelen tenzij je zeker weet dat ze geschikt zijn voor het type textiel.
Hoe verwijder je lijmvlekken veilig en effectief?
Lijmvlek van witte lijm of hobbylijm
Laat de lijmvlek eerst volledig drogen. Probeer daarna voorzichtig de lijm los te schrapen met een bot mesje of nagel. Was het kledingstuk vervolgens op de gebruikelijke manier. Indien nodig kun je het proces herhalen. Soms helpt het om de vlek voor te behandelen met een beetje vloeibaar wasmiddel.
Lijmvlek van secondelijm
Secondelijm is bijzonder taai. Een effectieve methode is om de vlek eerst te behandelen met aceton, maar let goed op: test dit eerst op een onopvallend stukje stof. Aceton kan de kleur aantasten. Breng een klein beetje op een wattenstaafje aan en dep voorzichtig op de lijmvlek. Laat het even intrekken en probeer daarna de lijm met je nagel of een bot voorwerp weg te halen. Was het kledingstuk daarna direct met water en wasmiddel. Herhaal indien nodig.
Lijmvlek van textiellijm
Textiellijm is speciaal ontwikkeld voor gebruik op stoffen en dus moeilijker te verwijderen. Je kunt proberen om de vlek te verzachten met een handdoek gedrenkt in lauw water en een klein beetje azijn. Laat dit enkele minuten inwerken en probeer daarna de lijm los te wrijven. Behandel na met vloeibaar wasmiddel voordat je de kleding wast.
Wat als de vlek blijft zitten?
Als de lijmvlek hardnekkig blijft, kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen. Een goede stomerij heeft toegang tot middelen en technieken die niet beschikbaar zijn voor thuisgebruik. Soms is het beter om een moeilijk te behandelen kledingstuk niet zelf te riskeren, vooral als het om dure of dierbare kleding gaat.
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen dat lijm je kleding überhaupt bereikt, is natuurlijk nog beter. Draag oude kleding of een schort bij het knutselen. Leer ook kinderen aan om voorzichtig met lijm om te gaan. Door alert te zijn kun je veel ellende en schoonmaakwerk voorkomen.
Conclusie
Lijmvlekken zijn lastig maar niet onmogelijk om te verwijderen. Door de juiste aanpak, afhankelijk van het type lijm, kun je veel kledingstukken redden zonder schade aan te richten. Essentieel is om niet te hard of te snel te werk te gaan en altijd eerst een klein stukje stof te testen bij gebruik van chemische middelen.