Is damiana verslavend?

Is damiana verslavend?

Damiana is een plant die wordt gedroogd en verkocht in winkels. In Nederland kun je deze kopen als kruid bij smartshops. Het innemen van deze plant heeft een milde ontspannende werking. Je kunt het een beetje vergelijken met cannabis. Volgens veel mensen helpt Damiana bij menstruatiepijn en werkt het stimulerend op seksueel gebied. Je kunt de plant zowel roken en drinken in de vorm van een thee. Hoe werkt de plant precies en wat zijn de effecten ervan? Is Damiana verslavend of gevaarlijk om te gebruiken? Dit en meer lees je hieronder.

Wat zijn de effecten van Damiana?

Damiana is onderdeel van een plant die groeit in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Deze plant noemen we Turnera diffusa. Het bovenste gedeelte hiervan noemen we Damiana. Als je Damiana rookt, is het dus te vergelijken met cannabis. Je voelt je een beetje euforisch, licht in je hoofd en misschien wat rustiger. De effecten hiervan duren meestal ongeveer een uur. Als je Damiana drink als thee, geeft het ook een ontspannen gevoel, met verlichting van bepaalde klachten en pijntjes. Ook zorgt het voor betere doorbloeding, vooral in het onderlichaam. Het wordt ook soms gebruikt bij urineweginfecties en incontinentie bij mensen die op leeftijd zijn. Ook kan Damiana helpen bij reuma, diabetes, hoofdpijn, zwakke spieren, astma en problemen aan de maag. Niet alle van deze voorbeelden zijn wetenschappelijk bewezen, maar volgens velen lijkt het wel te helpen.

Is het gevaarlijk of verslavend?

Is Damiana verslavend? Uit onderzoek blijkt dat dit middel niet perse verslavend is. Het heeft geen lichamelijk verslavende stoffen. Toch blijft er natuurlijk altijd een klein risico op mogelijke verslaving, zoals dit bij bijna alles het geval is. Veruit de meeste mensen zullen hier geen last van hebben. Het roken van Damiana is (net als het roken van andere stoffen) niet heel goed voor je. Het is wel degelijk schadelijk voor je longen. Er zijn geen redenen om te vermoeden dat Damiana zelf giftig is, het wordt al heel lang gebruikt door allerlei culturen en volkeren. Als je de risico’s op schade wil verminderen, kun je er altijd voor kiezen om het in te nemen als thee. Je krijgt dan geen lichamelijke schade van het roken zelf.