Tips tegen vermoeidheid

Tips tegen vermoeidheid

Als we een druk bestaan hebben dan nemen we vermoeidheid vaak maar voor lief. In dit artikel zullen we je de tips geven waardoor met meer energie het maximale uit je dag kunt halen.

Is het normaal om vermoeid te zijn?

Het is normaal als je moe bent na een drukke dag of na een intensieve training. Dit type vermoeidheid hoort weer over te gaan als je rust neemt. Als je altijd moe bent en de vermoeidheid niet weggaat door rust te nemen dan is er mogelijk meer aan de hand.

Als je altijd moe bent dan zou het kunnen dat je altijd te veel op een dag wil doen. Maar bij de meeste mensen is dit een optelsom van verschillende factoren. Je lichaam kan best veel hebben maar als je dag in dag uit niet goed voor je lichaam zorgt dan gaat je dat op een gegeven moment opbreken.

Stress is een belangrijke veroorzaker van vermoeidheid. Stress kan veroorzaakt worden door het werk maar ook door dingen die spelen in je privéleven. Een veelvoorkomende vorm van stress die vaak niet gezien wordt is fysiologische stress. Zo veroorzaken we stress door te weinig slaap maar ook door het eten van slechte voeding. Het lichaam heeft rust en gezonde voeding nodig om te herstellen. Als we dit ons lichaam niet gunnen dan kan dit ervoor gaan zorgen dat je je altijd moe gaat voelen. Zelfs als je dan even rust pakt.

Tip 1: Eet minder suiker

Iedereen weet dat je van suiker snel weer energie krijgt. Gek genoeg is het eten van suikers het slechtste wat je kunt doen bij vermoeidheid. Suikers kosten je eigen meer energie dan het oplevert. De energie die je krijgt van suikers is maar tijdelijk en om in je energie te blijven wordt je min of meer gedwongen om suiker te blijven eten. Dit komt door het effect van suikers op de bloedsuikerspiegel. Als je suiker eet dan komt dit in de vorm van glucose in je bloed. Om de glucose op te kunnen nemen wordt insuline aangemaakt. Omdat bij het eten van suiker de bloedsuikerspiegel veel stijgt zal veel insuline aangemaakt worden. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel weer snelle naar veilige waarden dalen. Het probleem van de grote hoeveelheid insuline is dat de bloedsuikerspiegel dan te ver daalt. Bij een lage bloedsuikerspiegel voel je je (erg) vermoeid en krijg je veel trek. Dit lokt uit dat je weer gaat eten waarna deze cyclus zich zal herhalen. Je zult begrijpen dat het niet goed voor je gezondheid is als je heel de dag door loopt te snacken.

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten snelle koolhydraten. Deze worden snel omgezet in glucose zodat het effect van deze voedingsmiddelen nagenoeg hetzelfde is als dat van toegevoegde suikers. Om deze reden zal je ook snelle koolhydraten moeten vermijden. Deze zitten in voedingsmiddelen zoals wit brood, ontbijt granen, pasta, witte rijst, koek en gebakken aardappelen.

In plaats van snelle koolhydraten kan je daarom beter langzame koolhydraten eten. Deze worden langzaam omgezet in glucose en geven daarom langzaam hun glucose af. Zo heb je langdurig energie. Je vindt langzame koolhydraten in voedingsmiddelen zoals volkoren brood, volkoren pasta, groenten, peulvruchten, volkoren granen en noten.

Tip 2: Ga sporten

Als je moe bent dan is sport vaak niet het eerste wat in je opkomt om te gaan doen. Het is goed om je over je vermoeidheid heen te zetten en toch te gaan sporten. Door te gaan sporten zal je uiteindelijk meer energie gaan krijgen.

Op de eerste plaats wordt de capaciteit van je hart en longen groter door te gaan sporten. Deze kunnen daardoor meer zuurstof naar de cellen transporteren. Ook op de momenten dat je niet aan het sporten bent. Zodoende profiteer je ook buiten je trainingen om van het feit dat je een sport beoefen.

Door te gaan sporten worden de tevens de spieren groter en sterker. Hierdoor neemt de opslagcapaciteit om glucose op te slaan toe. Zo wordt de voorraad energie die je mee kunt nemen groter en ben je minder afhankelijk van tussentijdse snacks of tussendoortjes om goed in je energie te blijven zitten.

Tip 3: Zorg voor een goede nachtrust

In onze slaap hersteld het lichaam en kunnen afvalstoffen in de hersenen opgeruimd worden. Een goede nachtrust is dan ook essentieel om je niet moe te voelen. Soms is een slechte nachtrust een keuzen en soms kan je er niets aan doen.

Misschien ben je van mening dat je niet veel slaap nodig hebt maar eigenlijk heeft iedereen minimaal 6 uur slaap per nacht nodig. Voor een goede nachtrust slaap je tussen de 7 en 9 uur per nacht. Het is dan ook niet verstandig om laat naar bed te gaan. En bedenk dat pas in de tweede helft van je slaap de afvalstoffen in de hersenen opgeruimd worden. Slaap je vaak tekort dan kunnen daardoor de cognitieve vermogens achteruit gaan.

Het kan ook zijn dat je slecht slaapt omdat het slapen niet goed lukt. Blauw licht is er vaak de oorzaak van dat je niet kan slapen. Blauw licht is licht wat van schermen zoals smartphones en tablets afkomt. Dit licht kan tot ver in het oog binnen dringen vanwege de korte golflengte. Hierdoor denken de hersenen dat het nog dag is en wordt het slaaphormoon melatonine niet aangemaakt. Voor een goede nachtrust stop je daarom het beste 2 uur voor het slapen met het gebruik van elektronische schermen.

Tip 4: Doe geen dutjes

Wees voorzichtig met dutjes. Je slaapt het beste als je bioritme op orde is. Dit bereik je door overdag wakker te zijn en op tijd te gaan slapen. Als je zo moe bent dat je een dutje wilt doen dan verstoor je je bioritme. Als je erg moe bent dan kan je beter wat eerder naar bed gaan.