Waarom slaapt mijn baby alleen overdag goed en 's nachts niet?

Waarom slaapt mijn baby alleen overdag goed en 's nachts niet?

De verschillende slaapcycli van baby's

Het kan voor veel ouders verwarrend zijn als hun baby overdag zonder moeite slaapt, maar 's nachts wakker blijft of vaak wakker wordt. Een veelvoorkomende oorzaak is het verschil in hoe baby's overdag en 's nachts slapen. Baby's hebben kortere slaapcycli dan volwassenen, gemiddeld zo'n 50 minuten. Dit betekent dat ze vaker wakker kunnen worden, vooral als ze zich in een nieuwe omgeving bevinden of zich niet veilig of rustig voelen.

Overdag slapen is anders dan 's nachts slapen

Overdag zijn er vaak meer ruisende achtergrondgeluiden, daglicht en rondlopende mensen. Deze combinatie kan voor sommige baby's juist rustgevend werken. Tegelijkertijd zijn ouders overdag vaak meer alert op signalen van de baby, wat er toe leidt dat baby's sneller worden opgepakt of gerustgesteld bij onrust.

's Nachts is het stil, donker en zijn ouders vaak zelf in een diepe slaap. Een baby die dan wakker wordt, kan zich onrustiger voelen. Ook kunnen hongergevoelens sneller de overhand krijgen, omdat de baby minder afgeleid is door de prikkels van overdag.

Het circadiaans ritme en slaaptraining

Een ander belangrijk aspect is het circadiaans ritme, het biologische slaap-waakritme. Bij pasgeborenen is dit ritme nog niet ontwikkeld. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de lichaamseigen klok van een baby zich aanpast aan de cyclus van dag en nacht. Tot die tijd kan een baby juist meer gebonden zijn aan voedingen en onregelmatige slaapmomenten.

Na enkele maanden kunnen ouders beginnen met het aanleren van dag en nacht, bijvoorbeeld door ’s nachts het licht zo veel mogelijk gedimd te houden en contact minimaal, terwijl overdag juist daglicht en interactie gestimuleerd worden. Dit helpt bij het trainen van het ritme en vergroot de kans dat de baby langer en beter slaapt in de nacht.

Wat kun je doen als je baby alleen overdag goed slaapt?

Er zijn enkele strategieën die je als ouder kunt proberen om de nachtrust van je baby te verbeteren. Zorg voor een consistente bedtijd en ritueel, zodat je baby weet wat er komt. Probeer de dutjes overdag niet te lang te laten duren en zorg dat de laatste dut rond het einde van de middag valt. Hiermee voorkom je dat je baby te uitgeslapen is voor de nacht.

Let ook op signalen van oververmoeidheid. Een baby die te moe is, kan juist slechter slapen. Probeer een balans te vinden in wakkere tijden en rustmomenten. Houd een slaapdagboek bij om patronen te herkennen en bespreek waar nodig je zorgen met een consultatiebureau of professional.