Hulpmiddelen bij dementie nodig?

Hulpmiddelen bij dementie nodig?

Dementie komt helaas steeds vaker in Nederland voor. Door de toenemende vergrijzing zullen er naar verwachting in 2040 in Nederland een half miljoen mensen wonen, met dementie. Voor de mensen die dichtbij iemand staan met dementie, kan dit best ingrijpend zijn, om hier goed mee om te kunnen gaan. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen beschikbaar, die hierbij een positieve rol kunnen spelen. Welke dit zijn? Dat lees je hieronder.

Wat is dementie?

Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenziektes. Een bekende hersenziekte uit deze familie is bijvoorbeeld Alzheimer. Als iemand dementie heeft, betekent dit dat bij diegene de hersenen niet meer naar behoren functioneren. De hersenen bij mensen met dementie functioneren niet meer goed, omdat er zenuwcellen in de hersenen kapot zijn gegaan en/of dat de verbindingen tussen de cellen niet meer goed functioneren. Mensen met dementie hebben vaak last van geheugenproblemen, in een later stadium komen hier ook nog problemen bij als het gaat om taal en het denkvermogen. Wat ook veel voorkomend is een verandering in gedrag, of deze persoon krijgt andere karaktereigenschappen.

Kans op dementie

Ongeveer 20% van de mensen krijgt last van dementie. Vrouwen lopen zelfs nog een grotere kans dat ze hier last van krijgen, maar liefst 33%. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je hier last van zult krijgen, boven de negentig jaar is deze kans zelfs 40%. Omdat Nederland op het moment snel vergrijst, komen er steeds meer mensen bij met dementie, in 2040 zullen dit er naar schatting zelfs meer dan vijfhonderdduizend zijn.

Hulpmiddelen thuis

Heeft iemand in je directe omgeving dementie en is er besloten dat deze persoon (voorlopig) nog zelfstandig blijft wonen? Dan zijn er een aantal hulpmiddelen beschikbaar waarmee het leven van deze persoon comfortabeler kan worden gemaakt en de omgeving een oogje in het zeil kan houden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een GPS tracker, waarmee je deze persoon kunt volgen als hij/zij op pad gaat. Ideaal als iemand ‘zoek’ is en je deze snel terug wilt kunnen vinden. GPS tracker dementie nodig? Die bestel je natuurlijk online, dan heb je deze snel in huis. Ook een persoonlijk alarm ouderen is ideaal voor iemand met dementie. Deze persoon hoeft alleen maar op deze knop te drukken en er is al hulp onderweg. Hulpmiddelen maken dementie op deze manier een stukje beter leefbaar.