Zo hou je je brood lekker vers

Zo hou je je brood lekker vers

Ken je dat moment? Het is maandagochtend en je pakt het pak brood uit de kast. Het krokante korstje van het weekend is niet meer wat het was en het brood voelt al wat taai en droog aan. Niet heel gek, als je op zaterdagochtend de boodschappen hebt gedaan. Dit komt, doordat het zetmeel na een paar dagen het water in het brood begint los te laten. Gevolg? Het broodje wordt droog. Wil je dit voorkomen? Wij hebben enkele tips.

Type brood

Omdat het water het zetmeel los laat, wordt het brood droog. Er zijn verschillende types brood die meer vocht bevatten. Deze broden drogen minder snel uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een roggebrood.

Goed bewaren

Brood blijft het best bewaard in een donkere, afgesloten ruimte. Hierom raden wij eigenlijk altijd aan brood te bewaren in een broodtrommel. Heb je nog geen broodtrommel? Dan is het advies om brood met een zachte korst altijd te bewaren in de plastic zak waarin het geleverd is. Heb je brood met een harde korst? Dan wordt geadviseerd dit te bewaren in een papieren zak.

Niet in de koelkast

Veel mensen denken dat hun brood langer goed blijft, als ze deze een paar dagen in de koelkast bewaren. Het tegenovergestelde is waar. Brood droogt juist extra snel uit bij temperaturen tussen de -5 en 5 graden. Let wel, belegde broodjes kunnen uiteraard wel het beste in de koelkast bewaard worden.

Heb je nou bovenstaande tips gelezen en toch nog steeds regelmatig oud brood? Vervelend, maar je hoeft het echt niet zomaar weg te gooien. Je kunt oud brood namelijk op heel veel manieren hergebruiken. Zo kun je er niet alleen de eendjes in de vijver blij mee maken, maar kun je er ook zelf honderden dingen mee doen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om wentelteefjes te maken? Of waarom zou je er niet gewoon een tosti mee maken? Evenals een lekker geroosterd broodje. De voedingsstoffen in een oud brood zijn niet anders dan de voedingstoffen in een vers brood. Het enige verschil is de droge smaak van het brood.