Een VPN? Wat is dat ook alweer?

Een VPN? Wat is dat ook alweer?

Het kan zijn dat je er wellicht een keer van heb gehoord: een VPN. Waarschijnlijk weet je dan dat dit iets met internet te maken heeft. Maar wat is een VPN nou echt?

Een VPN, wat is dat precies?

Een VPN is de verbinding tussen een apparaat en het internet. Dit apparaat kan bijvoorbeeld een telefoon zijn, een iPad, maar ook een computer. De VPN zorgt ervoor dat de verbinding beveiligd is, waardoor je een privénetwerk hebt.

Door middel van een VPN wordt er data gestuurd naar een externe server. Vanuit deze externe server wordt de data naar het internet gestuurd. Door deze verbinding kun je dus veilig en anoniem op internet surfen.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Het grootste voordeel van het gebruik van een VPN is dat je natuurlijk anoniem op internet kan gaan. Er is geen systeem dat kan natrekken waar jij bent geweest. Bovendien biedt een VPN veiligheid. Doordat je anoniem te werk gaat, kan je met een gerust hart gebruik maken van een openbaar onbeveiligd wifi-netwerk. Anno 2021 weten helaas veel hackers hoe zij door middel van openbare wifi-netwerken gegevens kunnen stelen of  identiteitsfraude kunnen plegen. Door middel van een VPN-verbinding ga jij dit tegen en zorg je ervoor dat je dit risico niet loopt!

Naast het gegeven dat je hiermee misbruik van hackers kan voorkomen, kan het natuurlijk ook heel goed dat jij anoniem op internet wil surfen omdat je niet wil dat de overheid kan zien wat jij doet. In landen zoals bijvoorbeeld China, wordt het internetgebruik van burgers gecontroleerd. Door middel van een VPN-verbinding ga jij anoniem te werk.

Een VPN verandert je IP-adres

Je kan een VPN ook gebruiken om via een ander IP-adres op internet te gaan. Zo verandert de VPN-verbinding je IP-adres. Hierdoor kan je bijvoorbeeld geblokkeerde sites bezoeken. Ook kan je de VPN-verbinding gebruiken om toegang te krijgen tot het wereldwijde internet. Veel streamingsdiensten hebben bepaalde content afhankelijk gemaakt van de plek van waaruit jij kijkt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan Netflix. Door jouw IP-adres kan Netflix zien dat jij je in Nederland bevindt. Hierdoor krijg jij alléén de Nederlandse Netflix tot je beschikking. Wanneer je door middel van een VPN je IP-adres verandert, en dit bijvoorbeeld verandert naar een Amerikaans IP-adres, dan krijg je hiermee dus ook toegang tot de Amerikaanse Netflix. Ook voor Popcorn Time-gebruikers kan dit handig zijn om je IP-adres op de publieke torrentsites te maskeren, meer info kan je hier vinden.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN kan je gemakkelijk aanschaffen. Er zijn verschillende aanbieders op de markt waar jij een abonnement kan afsluiten. Wanneer je eenmaal een aanbieder heb gekozen, dan is het alleen nog maar een kwestie van de VPN-software downloaden. Wanneer de software is gedownload kan je kiezen met welke server je de VPN wil verbinden.