Hoe bouw je een bovengronds zwembad?

Hoe bouw je een bovengronds zwembad?

Een bovengrondse zwembad is het ideale soort zwembad wanneer je weinig budget hebt en minder ruimte voor een ingegraven zwembad. Zo kun je zeker genieten van een kwaliteit zwembad in je tuin op de warme dagen. We leggen je hier uit hoe je deze moet opzetten.

Wanneer een bovengronds zwembad aanleggen?

De lente of vroege zomer is meestal de beste tijd om een bovengronds zwembad te bouwen maar het hangt af van het klimaat. Let vooral op de wind wanneer je het zwembad vult want op een winderige dag kunnen de zijkanten erin geblazen worden voordat het zwembad volledig gevuld is.

Soorten bovengrondse zwembaden

Bovengrondse zwembaden komen meestal in drie stijlen:

Opblaasbaar zwembad

Populair wegens hun eenvoudige installatie en lage kosten maar niet langer dan een paar jaar mee. Ze zijn heden ten dage verkrijgbaar in grote maten van 3 tot 6 meter doorsnee met een stevig opblaasrand van 75 cm hoog.

Opzetzwembad met frame

Het opzetzwembad frame is opgedeeld in secties om de voering van het zwembad goed op zijn plaats te houden. Zij hebben langere duurzaamheid dan opblaasbare zwembaden maar kosten ook wel meer. Voor grote uitvoering van meer dan 5 meter zijn deze opzetzwembaden zeer geschikt voor een stabiele plaatsing.

Opzetzwembad met wandpanelen

Hebben metalen wanden die een bassin vormen om de voering heen en zijn daarmee de sterkste uitvoering van opzetzwembaden. Ze zijn meestal het duurst maar gaan het langst mee en ze zijn mooi weg te werken in een verhoogde veranda zodat je direct in het zwembad kunt stappen in plaats van met een zwembadtrap over de rand heen moet klimmen.

Zwembad opzetten

Zwembad bouwpakketten bevatten meestal het frame/panelen, voering, filter en een garantie. De duurdere kits hebben meestal waterjets, een skimmer, een langere garantie en een duurzamere ladder. Bedrijven met bovengrondse zwembaden bieden vaak ook vlonders en een afdekking aan, maar willen deze meestal zelf installeren.

1. Bepaal de grootte en vorm van het zwembad

De grootte en vorm van een zwembad zullen de kosten bepalen. Typisch zal een groter en hoger zwembad duurder zijn dan kleinere. Dus kijk eerst welke ruimte in de tuin beschikbaar en geschikt is voor een zwembad en hoeveel je wilt spenderen.

2. Verkrijg vergunningen

Voor het aanleggen van een verhoogde veranda of vlonders bij een opzetzwembad met panelen zul je waarschijnlijk een bouwvergunning nodig hebben van jouw gemeente. Bekijk dus eerst of je deze kunt krijgen voordat je kiest voor het aanleggen van een verhoogde veranda bij een opzetzwembad met panelen.

3. De plaats van het zwembad waterpas maken

De plaats waar je het zwembad wilt plaatsen moet waterpas zijn. De mate waarin je dit waterpas moet maken zal afhangen van de ondergrond. 

4. Begin met de montage

Volg de instructies van de fabrikant voor het monteren van het zwembad. Bij zwembaden met harde wanden worden meestal afstandsblokjes meegeleverd om onder de bodemring te plaatsen om het waterpas zetten van het zwembad te vergemakkelijken. De wanden passen in de bodemring en de opstaande palen passen erin om het zwembad te stabiliseren. Frame zwembaden maken gebruik van een bodemlijst waaromheen de frame segmenten worden geplaatst waarna de voering om het frame heen wordt geplaatst aan de binnenkant.

5. Installeer de uitrusting

Gebruik de uitrusting die in de zwembadset zit en plaats de pomp en het filter. Sluit de slangen van de pomp aan op het zwembad en steek vervolgens de stekker van de pomp in een stopcontact met aardlekschakelaar.