Mollen bestrijden op de juiste manier

Mollen bestrijden op de juiste manier

Mollen bestrijden kan soms een lastige klus zijn. Je ziet ze nooit maar ze laten wel hun sporen na in je tuin. Kleine molshopen die je gazon ontsieren. Maar weet je? Het bestrijden van mollen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Eén van de bekendste methoden is het plaatsen van mollenklemmen. Deze klemmen zijn zo ontworpen dat ze de mol vangen zodra deze door de gang kruipt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je deze klemmen goed plaatst. Je wilt de mol immers niet verwonden maar vangen.

Een andere optie is het gebruik van een ultrasoon apparaat. Deze apparaten sturen geluidsgolven de grond in die mollen als zeer vervelend ervaren. Hierdoor zullen ze jouw tuin vermijden. Het voordeel van deze methode is dat het diervriendelijk is. Let wel, het werkt niet altijd even effectief als de mollenklem. Mollen bestrijding vergt dus zeker wat geduld en oefening.

Wat je moet weten over mollen?

Mollen zijn kleine zoogdieren die het grootste deel van hun leven onder de grond doorbrengen. Ze hebben sterke voorpoten die perfect zijn voor graven en een fluweelzachte zwarte vacht. Hun ogen zijn klein en ze hebben geen uitwendige oren, beide aangepast aan het leven onder de grond.

Het dieet van de mol bestaat voornamelijk uit regenwormen, maar ze eten ook andere kleine dieren die ze in de grond tegenkomen. Ondanks dat mollen schade kunnen aanrichten in je tuin, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bijvoorbeeld bij het beluchten van de grond en het verminderen van het aantal schadelijke insecten.

Veel voorkomende mythes over mollen ontkracht

Over mollen bestaan er veel misverstanden en fabels. Eén van de meest voorkomende is dat mollen blind zijn. Hoewel hun ogen klein zijn en verborgen onder hun vacht, kunnen mollen wel degelijk zien. Ze gebruiken hun zicht echter voornamelijk om licht van donker te onderscheiden.

Een andere mythe is dat mollen je tuin vernielen omdat ze de planten opeten. Maar wist je dat mollen eigenlijk insecteneters zijn? Ze eten voornamelijk wormen en andere kleine diertjes die ze tegenkomen in de grond. De schade aan je tuin ontstaat omdat ze gangen graven en de aarde omhoog duwen, niet omdat ze aan je planten knagen.

En dan is er nog de misvatting dat mollenklemmen kopen de enige oplossing is voor een mollenprobleem. Hoewel klemmen effectief kunnen zijn, zijn er ook andere methodes zoals ultrasoon apparaten of het natuurlijk weren van mollen.

Wat mollen doen in je tuin

In je tuin graven mollen een uitgebreid netwerk van gangen. Ze doen dit op zoek naar voedsel. Een mol kan per dag tot 20 meter aan nieuwe gangen graven. Dat is een hoop aarde die naar boven moet en vandaar die molshopen in je tuin.

Hoewel de schade aan het oppervlak vervelend kan zijn, is het ondergrondse graafwerk van de mol niet per se slecht. Het kan zelfs goed zijn voor je tuin. Het graafwerk van de mol zorgt namelijk voor beluchting van de grond. Dit is goed voor de grondstructuur en kan bijdragen aan een gezonder gazon.