Smart home, een gids voor een technologisch huis

Smart home, een gids voor een technologisch huis

De evolutie van de technologie voegt steeds meer comfort, veiligheid en gemak toe aan de routines. Onder deze creaties die het leven gemakkelijker maken, heeft de "smart home"-technologie, die woningen intelligenter en dynamischer maakt, een prominente plaats veroverd. Hiermee zijn eenvoudige commando's voldoende om de verlichting aan of uit te doen, de toestellen te bedienen en de beveiligingssystemen te beheren. Leer meer in dit artikel!

Wat is een smart home?

Hoewel het nog ver weg lijkt, zijn automatisering en kunstmatige intelligentie in woningen toegankelijk en kunnen ze jouw dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijken. Deze smart home producten kunnen immers met de stem of met apps voor smartphone, tablet en computer worden bediend. En het mooiste is dat het niet nodig is om alle elektronische apparaten te vervangen om op deze technologie te kunnen rekenen, het is mogelijk om te beginnen met kleine aanpassingen die al voor aangename zintuiglijke ervaringen zorgen.

Hoe kan ik mijn huis automatiseren?

Om jouw routine te vergemakkelijken, is het van belang dat de geïnstalleerde technologieën met elkaar interageren en door hetzelfde commando kunnen worden aangestuurd. Dit kan bijvoorbeeld met een Smart Speaker. Wanneer je apparatuur koopt om bijvoorbeeld jouw verlichting, airconditioning of televisie te automatiseren, is het noodzakelijk dat deze compatibel is met de technologie waarover je beschikt.

Vergeet niet het gehele elektrische gedeelte van jouw woning door te lichten alvorens tot automatisering over te gaan. Het is belangrijk dat de spanning compatibel is en, vooral, dat het huis veilig is om de installaties te ontvangen.

Een andere kwestie die aandacht verdient, is het internet, dat krachtig moet zijn om alle slimme technologieën aan te kunnen. Als oplossing kunnen signaalversterkers en de installatie van meer routers nodig zijn.

Bekijk hieronder de belangrijkste faciliteiten van een slimme woning:

Verlichting

Met automatisering hoeft je zich niet te verplaatsen om verlichting aan of uit te doen. Je kunt bedienen met jouw stem, via toepassingen of met een aanwezigheidssensor. Bovendien is er intelligente verlichting, zodat je omgevingen kunt creëren met het juiste licht voor het moment, met gevarieerde kleuren en intensiteiten.

Slimme stopcontacten

Je kunt adapters gebruiken, die in de stopcontacten worden gestoken die je thuis al hebt, om apparaten "om te vormen" tot slimme apparaten. Deze adapters bewaken het energieverbruik van de toestellen in het algemeen en schakelen ze in en uit op vooraf bepaalde tijden.

Televisie en stereo's

Luisteren naar jouw favoriete muziek tijdens het koken of de televisie aanzetten zonder naar de afstandsbediening te hoeven zoeken zijn faciliteiten die de hele zintuiglijke ervaring van het moment veranderen. Deze mogelijkheden kunnen worden aangepast aan de apparatuur die je reeds bezit, op voorwaarde dat zij over de nodige technologie beschikken om spraakopdrachten te activeren.