Welke type verlichtingen zijn er allemaal?

Welke type verlichtingen zijn er allemaal?

Als het gaat om verlichting, zijn er tegenwoordig talloze opties om uit te kiezen. Van traditionele gloeilampen, lightpro verlichting kiezen tot energiezuinige LED-verlichting, er is voor elk wat wils. In deze blog zullen we een kijkje nemen naar verschillende soorten verlichting en hoe ze kunnen worden gebruikt om verschillende ruimtes in huis te verlichten.

Led lichten

LED-verlichting is een van de meest populaire keuzes geworden als het gaat om moderne verlichting. LED staat voor Light Emitting Diode en het biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. LED-lampen zijn energiezuinig, gaan lang mee en hebben verschillende mogelijkheden wat betreft kleur en helderheid. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor ze geschikt zijn voor allerlei toepassingen.

Verschillende type verlichtingen

Naast LED-verlichting zijn er nog andere type verlichtingen die je kunt overwegen. Een voorbeeld hiervan is de gloeilamp, die lange tijd de meest gebruikte lamp was. Gloeilampen geven warm, gezellig licht en zijn relatief goedkoop in aanschaf. Echter, ze zijn niet erg energiezuinig en hebben een kortere levensduur dan LED-lampen.

Een andere optie is de spaarlamp, ook wel bekend als de compacte fluorescentielamp (CFL). Spaarlampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen en gaan langer mee. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen en kunnen gebruikt worden voor algemene verlichting in huis.

Ten slotte hebben we de halogeenlampen. Deze lampen geven helder, wit licht en hebben een goede kleurweergave. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende wattages en kunnen worden gebruikt voor accentverlichting of als spots.

Verlichten van de woonkamer

De woonkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis waar goede verlichting essentieel is. Een combinatie van algemene verlichting en accentverlichting kan helpen om de juiste sfeer te creëren. Voor algemene verlichting kun je kiezen voor plafondlampen, wandlampen of zelfs een vloerlamp. Deze verlichting zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van licht in de kamer. Voor accentverlichting kun je gebruik maken van tafellampen of spots om specifieke objecten of gebieden in de woonkamer te verlichten, zoals een kunstwerk of een boekenplank.

Verlichten van de slaapkamer

In de slaapkamer is het belangrijk om een rustige en ontspannende sfeer te creëren. Zachte, gedimde verlichting is daarom ideaal. Bedlampjes aan beide zijden van het bed kunnen dienen als leeslampjes en zorgen voor een gezellige sfeer. Daarnaast kun je ook kiezen voor een plafondlamp met dimfunctie, zodat je de helderheid kunt aanpassen aan je behoeften. Het vermijden van fel licht in de avond kan je helpen om beter te slapen.

Verlichten van de deur

Het verlichten van de deur is belangrijk voor veiligheidsdoeleinden, vooral 's avonds. Een buitenlamp bij de voordeur kan helpen om een goed zicht te hebben bij het betreden en verlaten van je huis. Daarnaast kan het ook een afschrikkend effect hebben op potentiële inbrekers. Je kunt kiezen voor een wandlamp, een sensorlamp of zelfs een lamp met bewegingsdetectie, die automatisch aangaat wanneer er iemand in de buurt van de deur komt. Je wilt ook dat de deur goed te zien is in de nacht en ook in de tuin. Als je last hebt van dieren zoals dassen is het slim om een bescherming dassengaas te kopen.