CFD beleggen, wat houdt het in?

CFD beleggen, wat houdt het in?

Je kunt ook beleggen, zonder dat je het product zelf koopt. Hierbij sluit je een contract af waarin er een afspraak gemaakt wordt tussen koper en verkoper over het verschil dat gaat ontstaan van een koers in een bepaalde periode. Denk hierbij aan koersverschillen van aandelen, valuta en obligaties. Een dergelijk contract noemen we een Contract For Difference, dit is de CFD betekenis. Kleine koerswijzigingen kunnen hierbij zorgen voor grote winsten omdat je met een hefboom handelt. Ook wat voor jou?

Hefboom tijdens het beleggen

Wanneer je start met beleggen in CFD's zul je direct te maken krijgen met hefbomen (of leverage). Dit houdt in dat je trade met een hoger bedrag dan hetgeen dat je inlegt. Een hefboom van 20 betekent dat je positie 20 keer zo groot is en je winsten, maar ook verliezen 20 keer zo groot zullen zijn. Dit is makkelijk te zien in een voorbeeld:

Simpelweg kun je je voorstellen dat je een positie inneemt door €25 in te leggen met een hefboom van 20 in een CFD op een aandeel van Apple. Je hebt dan een positie van (25 * 20 =) €500. Stijgt dit aandeel bijvoorbeeld met 5%, dan maak jij (500 * 0,05 =) €25 winst! Let erop dat dit ook vice versa kan gebeuren, daalt het aandeel met 5%, dan verlies je €25 terwijl je enkel €25 hebt ingelegd. Naast dit simpele voorbeeld zijn er nog vele andere kosten, risico's en regels die hierbij komen kijken die invloed zullen hebben op je rendement.

Voordelen CFD beleggen

Het voordeel van CFD beleggen is dat je ook bij dalende koersen, geld kunt verdienen. Als jij inschat dat bijvoorbeeld de goudprijs gaat zakken (dit heet short gaan), dan kun je hier een CFD voor afsluiten. Uiteraard heb je altijd een wederpartij nodig die met jou dit contract wil afsluiten. Dit is vaak de broker zelf. Je kunt dit doen voor goud, maar ook bijvoorbeeld voor Dollars of aandelen. Het onderliggende product hoeft niet aan te worden gekocht, een CFD is puur gericht op het verschil in koers. Ben jij goed in het maken van inschattingen? Dan is CFD beleggen wellicht iets voor jou.

Kennisbank CFD

Er worden veel verschillende termen gebruikt bij het CFD beleggen die waarschijnlijk nieuw voor je zullen zijn. Een CFD kennisbank is hierbij ideaal als je snel de betekenis van deze termen op wilt zoeken. Het is vakjargon die je na verloop van tijd zeker onder de knie gaat krijgen, maar in het begin is het zeker nodig om je hierin te verdiepen zodat je beslagen ten ijs kan starten met CFD beleggen. Beschik je eenmaal over voldoende kennis over CFD, dan kun je een goede start maken met beleggen in CFD's. Houdt wel altijd in je achterhoofd dat beleggen, en met name beleggen in CFD's, zeer risicovol is! Een goede basis bereid je beter voor op de kansen in de markt. 

CFD is spannend en leerzaam

CFD beleggen doe je omdat je er een goed rendement mee wilt behalen. Dat is zeker mogelijk met CFD beleggen, maar daarnaast is het ook spannend en leerzaam. Wereldwijd zijn er dagelijks ontwikkelingen die invloed uitoefenen op koersen. Is er ergens een oorlog uitgebroken? Dat kan bijvoorbeeld invloed hebben op de olieprijs of de goudprijs. Door veel blogs te lezen over CFD's merk je dat het ook nog eens heel leerzaam is. Veel CFD-beleggers schenken aan het traden van CFD's hun dagelijkse bezigheden en starten met daytraden. Dit houdt in dat je CFD posities op dezelfde dag opent en sluit!