Deze dieren zie je misschien over 5 jaar alleen nog in de dierentuin

Deze dieren zie je misschien over 5 jaar alleen nog in de dierentuin

De mens wordt steeds dominanter op aarde. Massaal vindt nog steeds ontbossing plaats, omdat er ruime gemaakt moet worden voor huizenbouw, landbouw en toerisme. De natuur die hiervoor moet wijken, ondervindt hier grote schade van. Het aantal bedreigde diersoorten neemt dan ook nog steeds in rap tempo toe. Ook de vervuiling van de aarde en klimaatverandering spelen hierbij een grote rol, twee factoren waar de mens ook direct verantwoordelijk voor is. De kans is groot dat we deze bedreigde diersoorten straks alleen nog maar in de dierentuinen kunnen zien. Welke diersoorten dit zoal zijn? Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Eén miljoen diersoorten sterven uit

Je leest het goed; maar liefst één miljoen diersoorten worden op dit moment met uitsterven bedreigd. En dit aantal zal in de toekomst blijven toenemen als ontbossing, klimaatverandering en vervuiling door blijven gaan. Een ontwikkeling die zorgelijk is, iedere diersoort heeft namelijk een functie op aarde. Als dieren uitsterven, vervallen deze functies en kan de natuur in onbalans komen. Reden te meer dat er op dit moment veel initiatieven worden genomen om bijvoorbeeld ontbossing tegen te gaan en de oceanen schoon te maken. Dit laatste is belangrijk om onder andere bedreigde vissoorten niet uit te laten sterven. Ook de Californische bruinvis wordt met uitsterven bedreigd. Hier zijn er nog maar zestig van in de hele wereld. Deze walvis raakt bijvoorbeeld vaak verstrikt in visnetten van illegale vissers uit de Golf van Mexico. Ook de (illegale) visvangst wereldwijd, is iets wat zorgt voor het uitsterven van dieren.

Unieke diersoorten sterven uit

De lijst (één miljoen dieren) is letterlijk te lang om door te nemen. Toch pikken we er een aantal dieren voor je uit. In Chili hebben we bijvoorbeeld de Darwins Vos die met uitsterven wordt bedreigd. Een vossensoort die ooit door ontdekkingsreiziger Darwin werd ontdekt. In het oerwoud van Borneo leeft de Borneose orang-oetan, een schitterend dier die door ontbossing ook met uitsterven wordt bedreigd. Ook de Amoer luipaard dreigt uit te sterven, deze luipaard leeft in China, Korea en Rusland. De populatie van de Amoer luipaard loopt echter snel terug. Als er niet snel en hard ingegrepen wordt, zullen deze en nog veel meer bedreigde diersoorten alleen nog maar te bewonderen zijn in de dierentuinen.