Hoe houd je jouw vloer in een goede conditie?

Hoe houd je jouw vloer in een goede conditie?

Een mooie vloer is een onmisbaar onderdeel van een huis waar je jezelf ook echt thuis voelt. Net als de muur is het een onderdeel in je huis die een groot oppervlak in beslag neemt en dus altijd in zicht is. Wanneer je het huis binnenkomt, wanneer je op de bank zit en wanneer je aan het eten bent. Daarnaast wil je jezelf niet alleen thuis voelen in een huis met een fijne vloer, maar je wilt ook voorkomen dat je na een paar jaar de vloer alweer moet vervangen omdat het onderhoud niet goed is geweest. Wij geven je daarom drie tips om je vloer in goede conditie te houden.

Houd de vloer vrij van viezigheid

Door je vloer vrij te houden van viezigheid en dan vooral steentjes, zand en ander materiaal dat krassen op de vloer kan veroorzaken, houd je jouw vloer gemakkelijker in goede conditie. Zand en steentjes kunnen krassen veroorzaken wanneer iemand er overheen loopt op een vloer. Probeer er in eerste instantie voor te zorgen dat mensen in je huis de viezigheid niet mee naar binnen nemen en zorg er daarnaast voor dat je regelmatig stofzuigt om de vloer schoon te houden. Pak tijdens het stofzuigen vooral de plekken mee waar je veel viezigheid hebt liggen. Dit is vaak bij binnenkomst in de hal, bij de ingang van de achterdeur en op plakken waar mensen thuis hun schoenen uittrekken. Pak daarnaast de gehele vloer goed aan, zodat je voorkomt dat iemand krassen veroorzaakt. De beste stofzuigers voor thuis hebben een sterke zuigkracht waarmee je jouw vloer gemakkelijk schoon houdt.

Bescherming onder pootjes van meubels  

Krassen op de vloer voorkomen? Dan is het ontzettend belangrijk dat alles dat op de vloer staat voorzien is van een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat er geen krassen en groeven in de vloer komen. Dit is vooral een gevaar als je bijvoorbeeld met stoelen of andere meubels gaat schuiven. Vloerbeschermers zijn te koop in alle soorten en maten en plak je vaak gemakkelijk onder een stoelpoot, bankpoot of tafelpoot. Ze zijn onmisbaar als je jouw vloer in goede conditie wilt houden. Een kras gaat er namelijk niet meer uit en blijft permanent zichtbaar.

Veel mensen denken dat je vloerbeschermers alleen in saai zwart kunt kopen, maar dat is niet het geval. Ze zijn er in een hoop verschillende kleuren en motieven. Goed om te weten: denk er ook aan om je mat en tapijt te zien van een beschermlaag die tussen die vloer en de mat of het tapijt zit. Dit voorkomt dat de mat of het tapijt gaat schuiven en er krassen ontstaan.

Houd de luchtvochtigheid op orde

Veel vocht in huis is killing voor je vloer. Vooral wanneer je een houten vloer hebt is vocht een gevaar. Nu horen we je denken: wat is dan precies het risico? Dat zit als volgt: wanneer bij je thuis de luchtvochtigheid te hoog is, kan de vloer krom trekken of uitzetten, waardoor er bijvoorbeeld scheuren en bollingen kunnen ontstaan. Dit is funest voor je vloer. Je kunt de luchtvochtigheid in je huis natuurlijk reguleren met behulp van de verwarming, maar je kunt er ook voor kiezen om vochtvreters te gebruiken of je huis beter te isoleren als het een structureel probleem is. Dit is daarnaast ook nog eens fijn voor de energierekening.

Nu je weet hoe je jouw vloer in goede conditie kunt houden, kun je direct aan de slag!