Voordelen Nederlandse vorm van een IRA

Voordelen Nederlandse vorm van een IRA

In Amerika moeten veel mensen hun eigen pensioen opbouwen. Een manier om hiervoor te sparen is een IRA, wat staat voor een ‘Individual Retirement Account’, ofwel een beleggingsaccount bestemt voor pensioen. Je kunt in Nederland ook voor een soortgelijke vorm kiezen, dat net als een Amerikaanse IRA veel voordelen biedt, wij hebben deze voordelen voor je op een rijtje gezet.

Belastingvrij sparen

Geld storten waar je geen belasting over hoeft te betalen, dat is een belangrijke reden waarom veel Amerikanen kiezen voor deze vorm van pensioensparen. We onderscheiden twee vormen van een IRA, namelijk de Roth IRA en de gewone IRA. Bij een Roth IRA wordt er direct afgerekend met de fiscus, op het moment dat er geld wordt ingelegd op de pensioenrekening. Het voordeel hiervan is dat het belastingtarief meteen bekend is en mensen hierdoor weten waar ze aan toe zijn. Bij een gewone IRA wordt er pas afgerekend met de belastingdienst als er geld wordt opgenomen. In Nederland kun je ook voor een soortgelijke vorm kiezen.

Zelf grip op je pensioen

Als je afhankelijk bent van pensioenfondsen, heb je geen invloed op het rendement. Geld voor je laten beleggen kost op deze manier niet alleen extra geld, het uiteindelijke bedrag wat je overhoudt kan ook nog eens tegenvallen. Door middel van pensioensparen in eigen beheer, ofwel een IRA in Nederland, heb je grip op je eigen pensioen. Je bepaalt hiermee zelf waar je in wilt investeren en wanneer je bepaalde aandelen gaat verkopen. Dit bepaalt een ander niet voor je, dit bepaal je zelf.

Belastingvoordelen

In Nederland hebben we vergelijkbare manieren zoals de IRA om te sparen voor je pensioen. Dit zijn vormen waarbij zowel ondernemers als mensen in loondienst aan mee kunnen doen. Je kunt hierbij kiezen voor een vorm waarbij je zelf gaat beleggen of dat je dit voor je laat doen. Als je als ondernemer een bedrijf hebt opgebouwd en een aantal jaren geen pensioen gestort hebt, kun je deze vorm ook inzetten om te profiteren van belastingvoordelen. Dit maakt deze ‘Nederlandse IRA’ in dit geval wel erg aantrekkelijk. Pensioenbeleggen is in Nederland dus ook mogelijk, hierbij mag je net als bij een IRA, een brutobedrag belastingvrij inleggen, hier is wel een maximum aan verbonden. Deze inleg kun je overigens aftrekken van je inkomsten in Box 1. Daarnaast is het een voordeel dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het geld in je pensioenspaarplan.