Wijn uit de streek Bourgogne

Wijn uit de streek Bourgogne

Ben je nog op zoek naar een heerlijke wijn voor jouw feest? Dan kun je gaan voor Bourgogne wijn. De wijn komt natuurlijk uit de wijnstreek Bourgogne. Het Bourgogne wijngebied begint ten zuiden van Dijon. Deze streek loopt helemaal door tot aan Lyon. Vrij groot dus. Als je aan een Bourgogne wijn denkt, dan gaat het om de chardonnay-druif. Deze heeft een unieke expressie waar je versteld van zult staan. Daarnaast Zul je geen andere streek vinden die betere wijn maakt van deze druif. Zoals gezegd staat de Bourgogne wijn dus vooral bekent om de chardonnay. Toch zijn er nog een aantal andere wijnen die in deze streek gemaakt worden. 

Begin bij chardonnay, dan komt wit en rood

De basis van alle wijn in de Bourgogne bestaat uit de chardonnaydruif. Deze ontbreekt dus niet. Als je voor een witte wijn wilt gaan, dan kun je kijken naar de aligotédruif. Deze wordt steeds meer gebruikt en hier wordt dan ook een eerlijke witte wijn van gemaakt. Daarnaast kan rode wijn natuurlijk niet ontbreken. Dit kun je bijvoorbeeld drinken bij een lekkere borrelplank of een goed stuk vlees. Het is een wat zwaardere wijn, dus hier moet je wel aan wennen. De druif die voor de rode wijn wordt gebruikt in de Bourgogne heet Gamay. Deze is wat minder bekent. Als je een rode wijn wilt die een grote naam heeft, dan moet je gaan voor de druif Pinot noir. Deze druif is in meerdere streken terug te vinden en wordt gezien als een druif met hoge kwaliteit.

Welke methode wordt gebruikt?

De methode om wijn te maken verschilt vandaag de dag. Als je kijkt naar witte wijn, dan wordt dit nog op een klassieke manier gedaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eikenhouten vaten. Kijk je naar rode wijn? Dan kan de methode net wat anders zijn. Hoewel de eikenhouten vaten nog een veel voorkomende techniek is, wordt de vinification entière veel gebruikt. Dit is ook een klassieke methode, maar die komt nu pas weer in gang. Zo zie je maar dat je op meerdere manieren tot een heerlijke wijn kunt komen.