Kun je Nederlandse opladers gebruiken in Hongarije?

Kun je Nederlandse opladers gebruiken in Hongarije?

Als je op reis gaat naar Hongarije, is het handig om te weten of je jouw Nederlandse opladers kunt gebruiken in dit land. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je geen stroom hebt voor je telefoon, camera of andere elektronische apparatuur. In dit artikel ga ik uitleggen of je jouw Nederlandse opladers kunt gebruiken in Hongarije en waar je eventueel nieuwe opladers kunt aanschaffen.

Spanning en frequentie

In Nederland gebruiken we een spanning van 230 volt en een frequentie van 50 hertz. In Hongarije wordt echter dezelfde spanning van 230 volt gebruikt, maar de frequentie is hier 50 hertz. Dit betekent dat je jouw Nederlandse opladers zonder problemen kunt gebruiken in Hongarije. De meeste moderne opladers zijn namelijk geschikt voor zowel 50 als 60 hertz. Het enige waar je op moet letten is of de opladers geschikt zijn voor de juiste spanning, maar dit is meestal het geval.

Type stopcontacten

In Nederland gebruiken we type C en type F stopcontacten. In Hongarije worden echter type C, type E en type F stopcontacten gebruikt. Type C stopcontacten hebben twee ronde pinnen en type F stopcontacten hebben twee ronde pinnen met een aardingsclip. Type E stopcontacten hebben twee ronde pinnen met een aardingsclip. Dit betekent dat je jouw Nederlandse opladers niet rechtstreeks in een Hongaars stopcontact kunt steken.

Verloopstekkers

Om jouw Nederlandse opladers te kunnen gebruiken in Hongarije, heb je verloopstekkers nodig. Deze verloopstekkers zorgen ervoor dat je jouw Nederlandse stekkers kunt aansluiten op een Hongaars stopcontact. Gelukkig zijn deze verloopstekkers makkelijk verkrijgbaar en niet al te duur. Je kunt ze kopen bij elektronicawinkels, reiswinkels en online winkels. Het is handig om van tevoren te controleren welke verloopstekker je precies nodig hebt, zodat je deze kunt meenemen op reis.

Nieuwe opladers aanschaffen

Mocht je geen zin hebben om verloopstekkers te gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om nieuwe opladers aan te schaffen in Hongarije. Elektronica is namelijk vaak goed verkrijgbaar en je zult geen moeite hebben om nieuwe opladers te vinden. Je kunt kijken bij elektronicawinkels, warenhuizen en zelfs supermarkten. Het is wel handig om vooraf even te checken of de opladers geschikt zijn voor jouw apparatuur en of ze voldoen aan de juiste specificaties.

Als je op reis gaat naar Hongarije, kun je jouw Nederlandse opladers zonder problemen gebruiken. De spanning en frequentie zijn namelijk hetzelfde als in Nederland. Je hebt echter wel verloopstekkers nodig, omdat de stopcontacten in Hongarije anders zijn dan die in Nederland. Gelukkig zijn deze verloopstekkers makkelijk verkrijgbaar en niet al te duur. Mocht je geen verloopstekkers willen gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om nieuwe opladers aan te schaffen in Hongarije. Elektronica is goed verkrijgbaar en je zult geen moeite hebben om nieuwe opladers te vinden.

Wil je meer informatie over reizen naar Hongarije en het gebruik van opladers? Bezoek dan onze website voor handige tips en adviezen.