Wat is de werking van cafeïne

Wat is de werking van cafeïne

In Nederland worden ieder jaar in totaal zo’n 18,6 miljard kopjes koffie gedronken. De meeste mensen die koffie drinken, nemen 3 of 4 koppen koffie op een gemiddelde dag. Mannen drinken gemiddeld vaker koffie van vrouwen, maar de cijfers liggen erg dicht bij elkaar. Cappuccino wordt vooral door vrouwen gedronken, terwijl zwarte koffie vooral populair is bij de mannen.

Veruit de meeste mensen zeggen koffie te drinken omdat ze het lekker vinden, zo’n 77%. Hiernaast heb je nog een deel die zegt het te nemen als gewoonte, om energie te krijgen of om te ontspannen. Nederlanders houden dus van drankjes met cafeïne, maar hoe werkt deze stof nou precies? Voor velen van ons is dit erg onduidelijk. Daarom hebben wij dit artikel geschreven.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die ons lichaam stimuleert en is afkomstig van planten. In Nederland krijgen we vooral cafeïne binnen door het drinken van thee en koffie. De stof zit hiernaast ook in chocolade, cola en energiedrankjes. Een kleine hoeveelheid cafeïne heeft positieve effecten op ons brein en lichaam. Zo kun je je beter concentreren en ben je minder vermoeid na 1 of 2 koppen koffie. Ook kan het zorgen voor betere motivatie, alertheid en het versterkt ons geheugen een beetje.

Mensen die vaak in de sportschool te vinden zijn of ergens anders intensief sporten, kunnen cafeïne ook goed gebruiken. De stof zorgt er namelijk voor dat ze zich lange tijd in kunnen spannen. Het zorgt voor meer concentratie en minder vermoeidheid. Om deze redenen nemen veel sporters extra supplementen met cafeïne erin, zoals Black Burn. Dit helpt bij een goede workout.

Nadelige effecten

Te veel cafeïne kan zorgen voor angst, hoofdpijn of problemen met slapen. Hoe snel en hoe vaak deze problemen optreden, hangt erg af van de persoon in kwestie. Drankjes met cafeïne werken niet vochtafdrijvend, wat wel vaak gedacht wordt. Het zorgt er wel voor dat het vocht in ons lichaam sneller verdwijnt. Grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgen heeft geen positieve effecten. De kans op negatieve bijwerkingen is hierdoor alleen maar groter. Zorg daarom dat je cafeïne altijd met mate inneemt, zoals de meeste andere stoffen in ons lichaam.