Wat kun je doen tegen een opgeblazen buik?

Wat kun je doen tegen een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik komt zelfs voor bij de meest slanke mensen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een opgeblazen gevoel te verminderen voordat het begint. Volg deze tips om die skinny jeans vooraan in je garderobe te houden.

Wat betekent het precies om je "opgeblazen" te voelen?

Een veel voorkomende misvatting over een opgeblazen buik is dat het altijd het gevolg is van een te grote maaltijd. Voor artsen betekent het meestal een overmaat aan gas in het maag-darmkanaal (GI), wat een onaangenaam en opgeblazen gevoel in de buik veroorzaakt.

Oorzaken kunnen variëren van een onevenwicht van bacteriën tot het eten van te veel vezels tot te weinig eten. Als je antibiotica neemt, kunnen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van complexe koolhydraten falen en gas produceren. De meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn echter het inslikken van te veel lucht en te snel eten.

Oorzaken van een opgeblazen buik

Door wat beter op je eetgewoonten te letten, kun je overmatig opgeblazen buik helpen voorkomen. Hier is een snelle lijst van stiekeme voedingsmiddelen en gewoonten die de oorzaak kunnen zijn:

Kauwgom kauwen

Je favoriete adem verfrissende tijdverdrijf kan de nummer één oorzaak zijn van een gespannen tailleband. Als je kauwgom kauwt, slik je lucht in die vast komt te zitten in het spijsverteringsstelsel en de maag doet uitzetten.

Te snel eten

Als je in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel eet, heeft je GI-systeem niet genoeg tijd om te verteren en af te voeren. Een verstopt systeem betekent een opeenhoping van gas en vocht, wat zwelling veroorzaakt.

Drinken uit rietjes

Als je een slok uit een rietje neemt, zuig je eerst een hoeveelheid lucht van een rietje naar binnen, die in je maag terechtkomt.

Te weinig vezels of te veel

Vezels zijn berucht om het "opschuiven" van dingen. Als je teveel vezels binnenkrijgt, kan overtollig gas in je maag niet ontsnappen, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt. De volgende keer dat je een tussendoortje nodig hebt, grijp dan naar vezelrijke producten zoals appels en aardbeien. Zorg ervoor dat je rustig aan doet met onoplosbare vezels zoals bonen en linzen. Als je hier te veel van eet, krijg je overmatige winderigheid.

Maagzwelling verminderen

Hoewel een opgeblazen buik iets is wat iedereen overkomt, zijn er stappen die je kunt nemen om de symptomen te minimaliseren of te helpen ze te stoppen voordat ze beginnen.

Eet bewust

Vezelrijke producten helpen niet alleen bij de spijsvertering, maar voedingsmiddelen zoals kaliumrijke bananen en fruit met een hoog watergehalte, zoals watermeloen, helpen ook om natrium uit je buik te spoelen. Papaja bevat veel essentiële spijsverteringsenzymen die eiwitten afbreken om de spijsvertering te bevorderen - zodat je er minder vol uitziet en je minder vol voelt.

Bij twijfel: hydrateer

Je lichaam heeft water nodig - veel water. Uitdroging leidt tot constipatie, wat weer leidt tot een opgeblazen gevoel. En hoewel het contra-intuïtief lijkt om meer water te drinken, als je lichaam de hydratatie krijgt die het eindelijk nodig heeft, laat het de vloeistof los die het niet nodig heeft. Zorg ervoor dat je minstens acht glazen per dag drinkt.

Conclusie

Helaas hoort een opgeblazen buik bij het leven. Meestal is buikpijn miet meteen reden tot paniek, maar als je plotseling last hebt van vreemde symptomen zonder dat je je voedingspatroon hebt aangepast, kan het de moeite waard zijn om je arts te raadplegen. Door darmvriendelijke voeding in je dieet op te nemen, niet te vergeten om gehydrateerd te blijven en naar je lichaam te luisteren, kun je de opgeblazen gevoel helpen bestrijden voordat het begint.