Wat kun je allemaal doen na een pabo opleiding?

Wat kun je allemaal doen na een pabo opleiding?

Een pabo diploma is in Nederland de eerste stap naar een baan als leerkracht in het basisonderwijs. De opleiding duurt drie jaar en is vergelijkbaar met andere hbo-opleidingen, met praktijkgerichte elementen. Heb je al een pabo diploma, of ga je deze dit jaar afmaken? Dan kun je hierna alle kanten op. Weet jij nog niet zeker wat je allemaal kunt doen na het behalen van je pabo diploma? Wij hebben alle opties voor je op een rijtje gezet.

Na het behalen van je diploma

Heb je de pabo afgemaakt? Dan kun je hierna veel verschillende dingen gaan doen. Je kunt direct gaan werken als basisschool leraar, maar je kunt ook kiezen voor andere opties. Als je werk in het basisonderwijs kun je met een pabo diploma lesgeven aan groep 1 tot en met 8. Je kunt dus lesgeven aan jongere of oudere kinderen. Verder studeren is altijd een goede optie en dit kun je doen op zowel hbo als universitair niveau. Enkele passende opleidingen zijn bijvoorbeeld Pedagogiek aan de universiteit, maar ook de hbo-opleiding Onderwijskunde of Lerarenopleiding. Je kunt je ook meer gaan focussen op onderzoek naar lesgeven en onderwijsmethoden. Hiervoor kun je speciale studies volgen, waaronder een Master Leren en Innoveren.

Met een pabo diploma kun je veel verschillende richtingen op. Je hoeft niet perse in het onderwijs te gaan werken, maar je kunt ook wetenschapper worden, werken in de politiek of in het zakenleven.

Werving en selectie

Als je nog niet zeker bent van wat je precies wilt gaan doen, kun je kiezen voor werving en selectie. Normaal houdt dit in dat bedrijven via een externe organisatie de juiste persoon gaan zoeken voor een functie. Je kunt dit echter ook andersom toepassen. Er zijn veel partijen die je door middel van werving en selectie onderwijs kunnen helpen aan een passende, leuke baan. Deze organisaties kijken naar jouw wensen, vaardigheden en interesses, om zo de meest geschikte baan te vinden voor jou.

Heb je de pabo afgemaakt en weet je niet zeker wat je hierna wilt gaan doen? Dan kan zo'n organisatie een ideale oplossing zijn. Je krijgt hier veel persoonlijke aandacht, om te kijken wat het beste bij jou past.